La base es el «Lavarse y el peinarse»

Ben Trovato, Okupas Ilustrados

(Principio de los obreros mineros murcianos)

Entre la gent refractària i reaccionària (com jo mateix) a les noves «iniciatives per Catalunya» que, amb «aire nou» ens bufen la gent de les CUP, fa uns dies que s’ha suscitat una discussió sobre si aquestes CUP recullen la catalana tradició «faista» (de la FAI…). I jo estic entre els que diuen que no, que els «cuperos» de «faistes» res de res.

I és que me baso en diferències «higiènico-estètiques» evidents, tot sabent que és massa fàcil criticar algú per la seva fesomia i pel seu posat higiènico-estètic, i que a més, és políticament poc correcte. Però la perspectiva higiènico-estètica com a eina d’interpretació d’algú (o d’algunes), ja me l’havia callat fa uns dies, i ara l’emprarè:

1. En els àlbums fotogràfics familiars, els meu parents que estigueren més o menys vinculats a la CNT-FAI (els del Vallès, i els de Cartagena), dels anys 1920-1930, quan surten fotografiats passejant (p.e.) per les Rambles, o en les fotos d’estudi, semblen sempre un Clark Gable, de «guapos», mudats i encorbatats que anaven. I quan en aquestes fotos van de braceti amb les seves dones, elles semblen, com a mínim, unes Olivies de Havilland de dalt de tot.

2. I si mireu fotos d’Ascaso, Durruti, i García Oliver (de les que es feien pels carrers de Buenos Aires, Bilbao, o Madrid, entre atraco y atraco), pareix que sortissin de fer un «casting» per a «El Gran Gatsby».

3. Només per aquests fets documentals indiscutibles, comparar amb els faieros la guarrindongueria militant, visible, i manifesta, d’una Anna Gabriel, un David Fernàndez, un Gargantell, o un Baños de les CUP, és una falta de respecte i de rigor historiogràfic.

4. Veient a més la pinta poc higiènica que, sovintejadament, té el Baños, sembla que no es fa ressó d’una evocació que duu en el seu principal llinatge (Baños), i acredita no tenir ni idea, ni respecte, de què cosa era i perquè existiren en la Barceloneta uns «Baños Orientales» i uns «Baños de San Sebastián», o uns «Baños, y lavajes antivenéros» en el carrer Robadors.

5. «Baños», una de les paraules més estimades pels higienistes i pels anarco-naturalistes dels ss. XIX i XX…!

«Jabón Lagarto»

Deja una respuesta